sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Bahrain 6h race - locul 5
Dupa etapa de la Doha, care a inchiat campionatul mondial de anduranta FIM 2010, majoritatea echipelor au raspuns invitatiei de a participa la o cursa de test pe circuitul de formula 1 de la Bahrain. Stat insula, la 20 minute de zbor de la Doha, aici am inteles ca a fost facuta prima extractie petroliera din regiune si resursele ramase sunt destul de mici. De la prima vedere iti poti da seama de diferenta economica intre cele doua state, Qatar este in plina accensiune, iar Bahrain incearca sa mai creasca prin turism. Au liberalizat de ceva timp consumul de alcool in speranta de a mai atrage petrecareti. Circuitul de Formula 1 este impresionant, o gramada de facilitati, aproape toate spatiile de degajare sunt asfaltate, boxele sunt cat un apartament de 2 camere, totul este gandit pana la cel mai mic detaliu, ai impresia ca fiecare fir de iarba isi are locul lui in peisaj...Componenta echipei nostre s-a schimbat prin inlocuirea sarbului Zeljko Stanicic cu bosniacul Bojan Majkic, iar eu am fost inaintat la gradul de pilotul 1 al echipei, avand onoarea de a lua startul cursei.
Programul de antrenamente a fost de doar 2 ore pentru toata echipa, am intrat toti pentru a ne incalzi, dupa care in 2 tururi motocicleta a inceput sa mearga in 3 cilindri si nu am mai putut continua antrenamentul.. s-a lucrat intens, am dat motorul jos din cadru, crezand ca e o problema mecanica, ca pana la urma sa se constate ca dupa schimbarea bujiilor si a bobinelor de inductie motorul si-a revenit la mersul lui normal...destul de linistit, fiind un motor complet stoc. in cele doua manse de calificari am plecat cu handicapul necunoasterii circuitului si am reusit sa ne clasam la general pe locul 15 si 8 la clasa superstok. Clasa superstok nu permite modificari mari pentru cresterea puterii, nu se poate schimba suspensia fata si cel mai important nu se pot modifica sistemele de prindere a rotilor pentru a putea fi schimbate rapid. toate echipele de la stock pierd mai mult timp la boxe, sau schimba mult mai rar anvelopele. O echipa de la Superbike - EWC schimba la fiecare ora ambele roti, majoritatea echipelor de la stok schimbau la doua ore ambele roti iar noi schimbam doar spatele la 2 ore iar fata la 3 sau 4 ore.
Nu credeam ca se poate merge atat de mult in ritm sustinut cu o anvelopa spate, mai ales Pirelli. Dar aici si eu m-am acomodat mult mai bine decat la Doha cu motocicleta si am reusit un timp de 2.08 fata de 2.05 -2.06 cu cat mergea prima echipa de la stok. O acceleratie rapida, si alte cateva modificari la motocicleta sigur ar fi ajutat sa mai scad ceva ceva...am folosit in calificari SC1 pe spate iar celelalte echipe au mers cu anvelope mai moi SC0. In cursa ne-am incercat norocul cu SC2 :)
La start nu stiam exact unde sa ma uit :)) cursele de anduranta nu au start cu semafor, steagul national este fluturat, iar la turul de incalzire startul a fost dat depe linaia de start cu un steag verde iar ulterior s-a aratat steagul national chiar in fata mea ..unde era prea greu sa ma uit :))
Dupa start totul a mers bine, cu cateva exceptii, probleme la alimentare si cand s-a desprins toba de pe dreapta si a trebuit inlocuita. in rest toti pilotii din echipa am reusit sa mergem constant si incet incet cu mai putine schimbari la boxa am reusit sa inaintam in clasament pana pe locul 9 la general si 5 la stock. cate sliduri am facut in cursa asta cred ca nu am mai facut de doi ani la un loc, practic dupa o ora de mers cu anvelopa de spate la fiecare iesire si intrare din viraj motocicleta derapa usor, iar la virajele lente am reusit cateva derapaje controlate de nici mie nu-mi venea sa cred ca mai sunt pe 2 roti :))
Toata cursa a fost filmata de un car TV si sper sa apara pe undeva un montaj.
Multumesc inca o data sponsorilor, suporterilor si echipei care au facut posibil acest rezultat. Si nu in ultimul rand ii multumesc fratelui meu Alin Mistode care s-a dovedit a fi un mecanic specialist de mondiale!

Un comentariu:

  1. Felicitam intreaga echipa! Ati facut un lucru grozav! Suntem mandrii de voi!
    Va asteptam cu drag acasa!

    RăspundețiȘtergere